De Gladiool is een echte zomerbloeier en beschikbaar in vele kleuren, er zijn ook varianten met meerdere kleuren per bloem. De Gladiool zie je ’s zomers dus pronken in de vaas of terugkomen in vrolijke bloemwerken, de échte liefhebber heeft aan het begin van het jaar zelfs bollen in de tuin geplant om er gedurende de zomer van te kunnen genieten vanaf het terras. De Gladiool bloeit doorgaans in de zomer, vanaf juli tot aan de eerst vorst in het najaar.
De Gladiool, ofwel Gladiolus, valt op doordat de kleurrijke bloemen aan weerszijden van de lange, slanke stengel bloeien. De bladeren van de Gladiool lijken op de vorm van een zwaard, waardoor de Gladiool ook wel Zwaardlelie genoemd wordt. Gladiolen zijn er in het wit, rood, geel, roze, paars, oranje, crème en met meerdere kleuren per bloem. Sommige soorten zijn geurend, andere niet.
Gladiool behoort tot de lissenfamilie (Iridaceae), waartoe ook bolgewassen als Iris, Krokus en Freesia behoren.
Als bloemist, tuincentrum of arrangeur is het fraai om gedurende de zomermaanden met deze kenmerkende bloemen aan de slag te gaan. Samenwerkingsverband Forever Bulbs als veredelaar en Gladz als kwekerscollectief kweken jaarlijks de mooiste Gladiolen waarbij er ieder jaar wel een noviteit zijn intrede doet. Volg deze specialisten en wees er zeker van dat je kwaliteit én diversiteit aan de klanten in jouw winkel kunt presenteren, het zal je verbazen hoeveel keuze er is!
Welke tips kun je aan je klanten meegeven zodat ze maximaal genieten van de Gladiolen?
– Bij het in een vaas zetten van Gladiolen is het advies om ze goed schuin af te snijden en ook het blad dat mogelijk in het water komt te verwijderen. Bij de Gladiool is het extra belangrijk om te kiezen voor een vaas die voldoende hoogte en gewicht heeft. Dit omdat de Gladiool een lange bloem is die topzwaar kan worden en je wilt voorkomen dat de vaas omvalt.
– De klant kan de bovenste bloemen bovenaan de bloem aar van de Gladiool toppen om de bloeitijd te verlengen. Hierdoor haalt men de bloemen uit de bloem aar waar de meeste energie naar toe gaat. De energie die de bloem heeft wordt nu gelijker verdeeld naar de resterende knoppen waardoor deze gelijkmatig en krachtiger zullen open komen.
– De Gladiool komt ook in de buitenlucht uitstekend tot bloei. Als de klant de terrastafel of de veranda wil opfleuren met Gladiolen is dit dus ook mogelijk, sterk nog: bij een wat lagere temperatuur zal men zelfs wat langer genieten van deze kleurrijke vaas met bloemen.
Leuk weetje: Er is een spreekwoord over de Gladiool: ‘De dood of de Gladiolen’. Dit betekent ik waag het erop. Het wordt een overwinning of een mislukking. Dit spreekwoord komt voort uit de arena waar twee gladiatoren letterlijk om de dood of de Gladiolen vochten.
Het is ook een term voor sport, waarbij de sporter alles geeft en het een prachtige overwinning wordt met mooie bloemen of je hebt alles gegeven en je staat met lege handen. De Gladiool staat dan ook voor kracht, overwinning en trots!
Niet voor niets worden Gladiolen vaak symbolisch overhandigd bij de finish van de Nijmeegse wandel 4-daagse.